Selecteer een pagina
Digitaal erfgoed
In de categorie: Geschiedenis
Geplaatst op: 25 april 2020

Digitaal erfgoed

Eind maart ontvingen we een mail van de Koninklijke Bibliotheek (KB) met daarin de melding dat deze website (www.schrikkeljarig.nl) is aangewezen als digitaal erfgoed.

Grapje zeker

Dat was het eerste wat in ons opkwam: iemand haalt een geintje met ons uit. Maar de mail leek echt van iemand van de Koninklijke Bibliotheek (KB) te komen. Door zelf te gaan zoeken op internet en natuurlijk ook op de site van de KB zelf, blijkt dat het echt bestaat en dat ze een digitaal archief aan het opbouwen zijn.

Unesco

Websites bevatten informatie die niet geprint of fysiek gemaakt wordt en vanwege de vluchtigheid van het internet, kunnen sites ook weer zomaar verdwijnen. Daarom is destijds door Unesco (Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage 2003) al onderkend dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn. En voor Nederland heeft de KB deze taak op zich gekregen. Zij zorgen ervoor dat websites duurzaam bewaard worden en te raadplegen zijn, ook generaties na ons.

De KB archiveert websites om op die manier een verzameling samen te stellen die een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Eerste archief

Vandaag, 25 april 2020, wordt deze website voor het eerst opgenomen in het archief van KB en zolang de site in de lucht blijft, zullen nieuwe versies toegevoegd worden.

Posts kunnen affiliate links bevatten.

Waarom zie ik reclame?
Om deze website mogelijk te maken (onderhoud, hosting) wordt reclame getoond voor wat inkomsten. Vind jij deze site leuk? Steun de site dan door af en toe op een advertentie te klikken.

Wachttijd tot schrikkeldag 2024

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Zoek op categorie

Advertenties

Bestel bij Bol.com via deze link - jij betaalt niets extra's en wij ontvangen een procentje!
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Pin It on Pinterest

Share This